Jo jag ville bara säga att jag tycker ni ska kommentera och tipsa era vänner om den här bloggen precis som ni förmodligen gjort med Koohkooh :) ♥ Jag gillar verkligen komentarer och besökare :) Just nu har jag som mest 3 st besökare här :/ Lite ledsamt men det går ändå , man får ju jobba sej fram och ni får gärna hjälpa till :) Ja det var det jag tänkte säga :)
1 dl hackade hasselnötter (eller någon annan nöt du tycker om)
300 g frysta hallon
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med margarin eller olja. Blanda margarin, mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke med händerna. Knåda degen tills allt blandats väl och har en smulig konsistens. Om det behövs tillsätt lite mera mjöl. Finhacka nötterna och blanda i dom i degen.
Strö ut deg så att det täcker botten på formen. Häll på hallonen och resten av pajdegen ovanpå så att bären täcks. Grädda i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Servera med vaniljglass (havre- eller soja).
Om du tycker det verkar omständigt att servera både grädde och hallonsås så välj bara det ena.
Botten
125 g mjölkfritt margarin
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl florsocker
Mazarinmassa
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
1 msk socker
Fyllning
1½ dl socker
1 dl sojagrädde
75 g mjölkfritt margarin
300 g valfria nötter: hasselnötter, pinjenötter, sötmandel, valnötter, paranötter, pekannötter
Till servering
Grädde
2½ dl sojagrädde (du kan även använda vegoglass)
½ dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
Hallonsås
200 g frysta hallon
½ dl florsocker
Arbeta ihop ingredienserna till botten och tryck ut den i en smord form på ca 27 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå kallt i 30 min. Riv mandelmassan, rör ihop den med margarinet till en mjuk röra. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop så att allt blandas ordentligt. Bred massan på mördegsbotten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Smält sockret till fyllningen i en kastrull och låt det få lite färg. Sänk värmen och tillsätt försiktigt grädde och margarin och låt småkoka några minuter, rör om eller vispa så att inte sockret stelnar i klumpar. Tillsätt nötterna och rör om. Häll fyllningen ovanpå den varma mazarinmassan och ställ in kakan i ugnen i 15 minuter.
Mixa hallonen med florsockret. Sila av fröna genom att pressa såsen genom en sil (helst något som är större än en tesil). Vispa grädden och rör ned florsockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem (eller vaniljsockret) i grädden eller glassen.
Servera kakan med hallonsåsen och grädden. Det går med fördel att spara kakan i kylen i flera dagar, då smakar den ännu godare.