Nötpaj med vaniljgrädde och hallonsås

Foto: Gabriella Terneborg

Om du tycker det verkar omständigt att servera både grädde och hallonsås så välj bara det ena.

Botten
125 g mjölkfritt margarin
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl florsocker

Mazarinmassa
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
1 msk socker

Fyllning
1½ dl socker
1 dl sojagrädde
75 g mjölkfritt margarin
300 g valfria nötter: hasselnötter, pinjenötter, sötmandel, valnötter, paranötter, pekannötter

Till servering
Grädde
2½ dl sojagrädde (du kan även använda vegoglass)
½ dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Hallonsås
200 g frysta hallon
½ dl florsocker

Arbeta ihop ingredienserna till botten och tryck ut den i en smord form på ca 27 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå kallt i 30 min. Riv mandelmassan, rör ihop den med margarinet till en mjuk röra. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop så att allt blandas ordentligt. Bred massan på mördegsbotten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.

Smält sockret till fyllningen i en kastrull och låt det få lite färg. Sänk värmen och tillsätt försiktigt grädde och margarin och låt småkoka några minuter, rör om eller vispa så att inte sockret stelnar i klumpar. Tillsätt nötterna och rör om. Häll fyllningen ovanpå den varma mazarinmassan och ställ in kakan i ugnen i 15 minuter.

Mixa hallonen med florsockret. Sila av fröna genom att pressa såsen genom en sil (helst något som är större än en tesil). Vispa grädden och rör ned florsockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem (eller vaniljsockret) i grädden eller glassen.

Servera kakan med hallonsåsen och grädden. Det går med fördel att spara kakan i kylen i flera dagar, då smakar den ännu godare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0